Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowa szarlotka"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1464
Polecam.
Odsłon: 243
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 59
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1464
Polecam.
Odsłon: 243
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 59
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem. Dodaj jajko, posiekane na kawałki zi mne masło oraz 5 dag jogurtu. Szybko zagnieć gładkie kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odstaw na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto musi się dobrze schłodzić.
Przygotuj gęsty krem z mleka, cukru kryształu oraz proszku budyniowego (waniliowego). Cały czas mieszając, ostudź go. Do zimnego budyniu dodaj cukier waniliowy oraz pozostały jogurt. Całość wymieszaj.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części. Jedną wylep dno prostokątnej formy, drugą rozwałkuj i pokrój radełkiem na cienkie paseczki.
Na spodzie rozsmaruj krem budyniowy. Rozłóż na nim połówki osączonych moreli, przykryj kratką z ciasta. Piecz 30 min w 180 st.
Czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety