Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffinkowy bałwan"
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Składniki
Ciasto na muffinki (w proszku) przesyp do miski. Dodaj 110 ml wody, olej i jajko. Starannie zmiksuj lub utrzyj. Wsyp namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj.
Przygotuj dwie okrągłe formy różnej wielkości (np. żaroodporne miski). Rozlej do nich przygotowane ciasto. Formy wstaw do piekarnika. Piecz korpus i głowę bałwanka ok. 35 minut w temp. 160 st. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Gotową masę cukrową (15 dag) lub marcepan podziel na dwie nierówne części. Z jednej oderwij kawałek. Zagnieć go z odrobiną barwnika spożywczego. Jasne kawałki masy rozwałkuj cienko. Owiń upieczone ciasto, formując dwie kule. Większą ustaw na talerzu.
Za pomocą wykałaczek umocuj na niej mniejszą kulę. Kolejną wykałaczkę użyj do przymocowania nosa (ponacinaj go jak marchewkę). Zrób oczy z ziela angielskiego. Na koniec dowolnie ozdób bałwanka.
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety