Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech pod taka nazwa można znaleźć w necie mnóstwo przepisów. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie wygląda i naprawdę nie da się go zepsuć. Opcja z babeczkami jest jeszcze bardziej efektowna ale bardziej czasochłonna.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 29
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 182
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 199
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 215
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 29
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 182
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 199
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 215
Składniki
How magic happens: Zanim zacznę coś gotować lubię mieć wszystko przygotowane na blacie kuchennym. Raz że w przepisach często trzeba dodawać jakieś składniki jednocześnie mieszając czy miksując i wtedy odpada spacer do lodówki żeby ten składnik przynieść, a dwa że skoro piekę raz w roku to chcę się czuć jak gwiazda programu kulinarnego i już. Polecam to podejście lepiej mieć wszytko w zasięgu dłoni. 1. Szpinak świeży i najlepiej myty, w przeciwnym razie jest ryzyko że woda po myciu rozrzedzi ciasto, razem z olejem blendujemy na gładką masę. 2. W misce ubijamy jajka, najlepiej lekko ogrzane lub temperaturze pokojowej, z cukrem tym waniliowym czy wanilinowym także, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna. 3. Do ubitych jajek dodajemy zieloną breję z punktu 1. 4. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, nie mieszamy za długo tylko żeby się składniki połączyły. 4. Nakładamy masę do 2/3 wysokości papilotki. 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka ok. 25 - 30 min. 6. Wyjmujemy z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
7. Ubijamy mascarpone i śmietanę te dla odmiany powinny być dobrze schłodzone. Uwaga: nie ubijać za długo bo zrobi się masło. Dodajemy cukier puder opcjonalnie z utrwalaczem śmietany oraz kilka kropli aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Najpierw połowę soku i skosztować czy na pewno dodać całość. 8. Z babeczek odciąć część wystającą ponad papilotkę dokładnie pokruszyć. 9. Nałożyć krem, łyżką lub jeszcze lepiej łyżka do lodów aby uformować kulkę. 10. Zanurzyć w okruszkach, pomóc ręką uformować ładny kształt. 11. Dołożyć wybrane owoce. 12. Zrobić zdjęcie, pomarzyć o karierze blogerki kulinarnej. 13. Spakować, zawieźć do pracy i poczęstować swoich ulubionych korpo współpracowników.