Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo ciasto można wykorzystać na wiele różnych sposobów (kilka podaję tutaj), a i tak za każdym razem smakuje świetnie i nie może się znudzić ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i dobrze wystudzić, następnie dodać mąkę z proszkiem, żóltka i ubite białka. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
A teraz kombinacje: 1. Upieczone ciasto przeciąć na pół, przełożyć dżemem lub powidłami, a na wierzchu posmarować kremem kakaowym, posypać bakaliami i polać polewą czekoladową. Jeżeli zamiast 1 łyżki mąki dodasz 1 łyżkę przyprawy do piernika, otrzymasz pyszny i aromatyczny piernik, który przełożony powidłami i polany czekoladą smakuje wyśmienicie. 3. Po wylaniu masy na blachę można na ciasto wyłożyć łyżką kopczyki z masy serowej (25 dag sera białego, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru, pół kostki margaryny, skórka z cytryny lub trochę soku, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, skórkę, i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.), wtedy otrzymamy pyszne ciasto kakaowo-serowe, które bardzo atrakcyjnie wygląda. 4. Do masy, przed wylaniem na blachę można dodać około 20 dag wiśni (ja dodaję takie z nalewki-wszyscy je uwielbiają, ale równie dobre są bez % :) , najlepiej wydrylowane), wtedy po pokrojeniu widać, że w środku czeka na nas pyszna niespodzianka ;) <<<jeśli chcesz, aby owoce nie opadły na dno, oprósz je mąką>>> 5. Jeżeli nie chcesz lub nie masz czasu i ochoty kombinować, możesz podać murzynka oprószonego cukrem pudrem-też jest pyszny.