Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo ciasto można wykorzystać na wiele różnych sposobów (kilka podaję tutaj), a i tak za każdym razem smakuje świetnie i nie może się znudzić ;)
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 345
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 345
Składniki
Wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuścić i dobrze wystudzić, następnie dodać mąkę z proszkiem, żóltka i ubite białka. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
A teraz kombinacje: 1. Upieczone ciasto przeciąć na pół, przełożyć dżemem lub powidłami, a na wierzchu posmarować kremem kakaowym, posypać bakaliami i polać polewą czekoladową. Jeżeli zamiast 1 łyżki mąki dodasz 1 łyżkę przyprawy do piernika, otrzymasz pyszny i aromatyczny piernik, który przełożony powidłami i polany czekoladą smakuje wyśmienicie. 3. Po wylaniu masy na blachę można na ciasto wyłożyć łyżką kopczyki z masy serowej (25 dag sera białego, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru, pół kostki margaryny, skórka z cytryny lub trochę soku, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, skórkę, i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.), wtedy otrzymamy pyszne ciasto kakaowo-serowe, które bardzo atrakcyjnie wygląda. 4. Do masy, przed wylaniem na blachę można dodać około 20 dag wiśni (ja dodaję takie z nalewki-wszyscy je uwielbiają, ale równie dobre są bez % :) , najlepiej wydrylowane), wtedy po pokrojeniu widać, że w środku czeka na nas pyszna niespodzianka ;) <<<jeśli chcesz, aby owoce nie opadły na dno, oprósz je mąką>>> 5. Jeżeli nie chcesz lub nie masz czasu i ochoty kombinować, możesz podać murzynka oprószonego cukrem pudrem-też jest pyszny.