Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Murzynek z czekoladową pianką"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 20
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7980
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 20
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7980
Składniki
W rondelku mocno podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałeczki albo grubo posiekaj i wsyp do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj. Masę ostudź i schowaj na noc do lodówki.
Następnego dnia upiecz ciasto. Do dużej miski wsyp wszystkie suche i je wymieszaj. Wbij jajka, dodaj pozostałe mokre : olej i mleko. Miksuj, aż wszystko się połączy w jedną masę. Wtedy dołóż dżem porzeczkowy i wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok. 40 min (sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto już jest gotowe – wbity w środek murzynka patyczek powinien być suchy, jeśli tak nie jest – piecz jeszcze kilka minut). Ciasto ostudź.
Masę śmietanowo-czekoladową ubij mikserem, by powstała pianka. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź i dodaj do pianki. Rozsmaruj ją na murzynku. Schłodź w lodówce. Ciasto pokrój w trójkąty, udekoruj jej wg uznania.Źródło: Tina