Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Murzynek z faszerowanymi gruszkami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 96
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 30
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2716
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 107
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 96
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozostaw ogonki. Od spodu wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj sok jabłkowy i 200 ml wody. Wsyp 10 dag cukru. Do zalewy włóż gruszki.
Gotuj je pod przykryciem około 20 minut. Następnie gruszki wyjmij i odłóż do wystudzenia. Ciasteczka drobniutko pokrusz. Suszone śliwki posiekaj. Wymieszaj je z okruszkami ciastek. Gruszki napełnij przygotowaną masą. Kawę rozpuść w łyżce wrzącej wody.
Masło utrzyj ze szczyptą soli oraz resztą cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Porcjami wsyp do masy maślanej. Utrzyj całość mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec domieszaj kawę oraz śmietanę. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wciśnij w nie gruszki, tak by owoce stały pionowo. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto studź chwilę w foremce. Potem ostrożnie wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
ok.1 godziny 15 minut, 1 porcja ok. 200 kcal.Źródło: Tina