Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne ciasto, zamiast podstawowego sernika ;)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1140
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1140
Składniki
Ciasto murzynkowe: Margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem odrobimy soli. Delikatnie wymieszać.
Masa serowa: Rozpuszczamy margarynę w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy żółtka z cukrem, w przypadku pudru zrobi nam się mocno kleista masa. Dodajemy stopniowo biały ser. Na końcu dodajemy stopione masło i mąkę. Ubijamy pianę na sztywno i mieszamy delikatnie z serem.
Pieczenie: To ciasto robię w dwóch długich formach, ale można je zrobić na płaskiej dużej blaszce. Robiąc w długich blachach - na spód nakładam ciemne ciasto i zalewam serem. (jeśli używałam sera gładkiego). Spryskuję ser odrobiną mleka. Robiąc na jednej blasze (jeśli używam sera mielonego), na spód daję ciemne ciasto a potem nakładam kleksy z białego sera. Nastawiam na 60 - 70 minut na 180 stopni - góra dół. Po 30-40 minutach ustawiam tylko górę. Ciasto za każdym razem wychodzi nieco inne. O czym dowiemy się jak rozkroimy ;) Życzę smacznego.