Murzynek to ciasto na jakim stawiałam swoje pierwsze kroki w pieczeniu. Ile razy mi nie wyszedł to Bóg jeden wie. Ale nie tym razem, ten murzynek z truskawkami wyszedł wyśmienity. Delikatny, mięciutki i smakował jak czekolada z truskawkami.
Murzynek z truskawkami
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobnych truskawek
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobnych truskawek
Etapy przygotowania
Do rondla wrzucamy margarynę, kakao, cukier, wodę.
Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Z polewy odlewamy 1/2 szklanki do ozdoby, resztę odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnej polewy dokładamy żółtka i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z resztą masy.
Ciasto wylewamy na wyłożą papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na wierzch wysypujemy truskawki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przestudzone ciasto oblewamy pozostałą polewą.
Smacznego !!!
;-D
;-)))
Przepis w Waszym wykonaniu (13)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 80
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 153
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 197
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 88
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 80
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 153
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 197
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 88
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobnych truskawek
Do rondla wrzucamy margarynę, kakao, cukier, wodę.
Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Z polewy odlewamy 1/2 szklanki do ozdoby, resztę odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnej polewy dokładamy żółtka i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z resztą masy.
Ciasto wylewamy na wyłożą papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na wierzch wysypujemy truskawki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przestudzone ciasto oblewamy pozostałą polewą.
Smacznego !!!
;-D
;-)))
Przepysznie to wygląda 😋
Nie ma opcji :) To musi być pyszne!!!!
Z truskawkami musi byc przepyszne!
Podoba mi się ten przepis. Wypróbuję go.
Gdzieś już ten przepis widziałem ;) Ciacho na czasie, gdy pojawiają się truskawki, a najlepiej swoje :D