Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to bardzo popularne i pyszne ciasto. Upieczemy więc murzynka na niedzielny podwieczorek, ale dodamy do niego wiśnie z kompotu. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-wiśniowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę a efekt będzie wspaniały.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11422
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11422
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy.
Na wierzchu układamy wiśnie odsączone z kompotu lub rozmrożone i również odsączone. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto studzimy.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Murzynek z wiśniami gotowy!