Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie kocha truskawek. My pod każdą postacią. Wykorzystujemy je do deserów i ciast, przetworów na zimę. Na dobry początek mus truskawkowy z bitą śmietaną.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 75
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 183
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 75
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 183
Składniki
-1/2 kg świeżych truskawek, - 2-3 łyżki cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - 3/4 szklanki gorącej wody, - 1 kubek śmietanki 30%, - 1-2 łyżki cukru pudru, - opcjonalnie 1 Śmietanfix, - wiórki czekoladowe, świeże truskawki, mięta lub bazylia do dekoracji.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Całość blendujemy. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy cukier i żelatynę. Gdy jest zimna wlewamy ją do masy truskawkowej, możemy całość jeszcze raz wymieszać przy użyciu blendera. Wlewamy masę do 4 pucharków. Wstawiamy do lodówki na około 2 godzin. Przed podaniem ubijamy śmietankę 30% na puszystą piankę, dodajemy cukier puder. Jeśli nie chcemy deseru podać od razu możemy do śmietany dodać usztywniacz Śmietanfix. Bitą śmietanę nakładamy na stężały mus truskawkowy. Dekorujemy świeżymi truskawkami, czekoladą, zielonymi listkami wg. własnego uznania. Bardzo prosty a jakże efektowny deser dla całej rodziny. Polecamy na gorące dni!!!