Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis z długo dojrzewającego ciasta piernikowego. Tym razem pierniczki serduszka, nadziewane powidłami śliwkowym, w polewie czekoladowej. Można przygotować na tydzień przed świętami.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31253
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31253
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Z tej porcji wyjdzie około 80 pierniczków. Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni. Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wycinamy serduszka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serduszko. Na nim pół łyżeczki powideł śliwowych. Przykrywamy drugim serduszkiem i palcem lekko dociskamy serce na około. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Ostudzone pierniczki oblewamy polewą czekoladową. Można to robić na kratce. Polewę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją lub przygotowujemy własną. Kiedy czekolada zastygnie pierniczki zamykamy w puszce lub pudełku. Za 2-3 dni będą gotowe do jedzenia. Można trzymać je około miesiąca, ale nie ma szans, żeby tyle wytrzymały.