Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewany wieniec"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 392
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 392
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, łyżkę cukru i 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj. Gdy zaczyn podrośnie, wlej kolejne 50 ml mleka. Dodaj 4 łyżki cukru, 3 żółtka, cukier waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Zagotuj pozostałe 80 ml mleka z 4 łyżkami cu kru i z masłem. Dodaj zmielony mak, krótko pogotuj. Zdejmij masę z ognia. Dodaj rum, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z łyżką soku z cytryny.
W rondelku skarmelizuj pozostałe 2 łyżki cukru. Dodaj marchew, podlej 50 ml wody, duś do miękkości. Następnie po łącz z miodem i pokruszonymi biszkoptami.
Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Na jednym ułóż masę makową, na drugim marchewkową. Zwiń rolady i spleć razem. Ułóż w formie i zlep końce, tworząc wieniec. Posmaruj jajkiem, posyp migdałami. Gdy wieniec wyrośnie, piecz go około 40 min w 170 st.
Czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety