Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika w zastraszającym tempie. Najlepszy przepis na roladę bezową.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1706
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Składniki
Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany , następnie nie przerywając ubijania wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie) Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować. Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa. Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze 20-22 minuty, gdy otworzymy piekarnik beza ma być lekko chrupiąca z wierzchu-nie klejąca się. Wyłączamy piekarnik zostawiamy bezę na 3 minuty, wyciągamy. Na dużą bawełnianą ściereczkę ułożoną na blacie kuchennym i oprószoną cukrem pudrem wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem do smaku. Blat bezowy posmarować delikatnie frużeliną wiśniową, wyłożyć krem śmietanowy posypać kolorową galaretką pokrojoną w kostkę, pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić i podawać.