Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady. Przepis tak prosty, że zrobi go małe dziecko.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną i kakao. Masło musimy roztopić w rondelku i delikatnie ostudzić. Następnie dodajemy je do naszych suchych składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy - jeśli go nie masz nic się nie stanie. Czekoladę należy pokroić na małe kawałki albo schłodzoną lekko zblendować i dodać do pozostałych składników w misce. Na koniec dodajemy dwa jajka.
Wszystko miksujemy do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżamy ręce wodą i formujemy ciasteczka. Powinny mieć mniej więcej taką samą wielkość.
Ciastka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180C przez 10 minut. Po upieczeniu dajmy im z pół godziny na ostygnięcie. Proszę nie ulegać złudzeniu, że są niedopieczone. Ciastka nie mogą być suche. Jak wystygną będą idealne. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować takie ciasteczka :) Życzę udanych wypieków i smacznego!