Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka z masą budyniową"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1472
Polecam.
Odsłon: 253
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 66
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 260
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1472
Polecam.
Odsłon: 253
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 66
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 260
Składniki
Ciasto maślane: mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto kluskowe: zagnieć podane , dodając tyle wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie i rozwałkuj. Środek ciasta powinien być nieco grubszy.
Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Zawiń boki ciasta kluskowego, formując kopertę. Rozwałkuj.
Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części i włóż do lodówki. Po 20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części i schłodź.
Czynności: wałkowania, składania i chłodzenia powtórz jeszcze 3 razy. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Ułóż je na dużej blasze. Piecz 15 minut w temp. 250 st., wystudź.
Krem: żółtka i jajko utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę i 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej mleko z żółtkami. Zagotuj na bardzo małym płomieniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, mieszając.
Ciasto przekrój na 3 placki, odetnij nierówne brzegi. Placki przełóż kremem. Skrawki pokrusz i posyp nimi kremówkę.
Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 485 kcal. Cena porcji: 1,75 złŹródło: Tina