Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Neapolitanka to ciasto inspirowane klasycznymi lodami neapolitańskimi – czekoladowymi, truskawkowymi i śmietankowymi.
Wymiary formy: 20x30 cm
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 243
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 878
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1526
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25130
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 243
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 878
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1526
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25130
Składniki
Ciasteczka i orzeszki zmiel w robocie kuchennym na okruchy. Dodaj masło i dokładnie całość wymieszaj, aż powstanie gładka masa o konsystencji mokrego piasku.
Przełóż masę na dno formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij, na przykład szklanką i wstaw spód do lodówki na co najmniej 30 minut.
Czekoladę rozpuść i ostudź, a truskawki zblenduj na gładkie puree.
Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 10-15 minut, a następnie podgrzej ją i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone aż całość będzie bardzo gęsta i kremowa. Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy, mieszając do połączenia.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj mieszaninę i przelej ją do głównej kremu. Wymieszaj masę i podziel ją na 3 części.
Do jednej części kremu wmieszaj czekoladę, a do drugiej – truskawki. Trzecią pozostaw bez dodatków.
Na zimny spód wylej masę czekoladową i wstaw ciasto na 15 minut do zamrażalnika. Następnie rozłóż masę truskawkową i daj ciasto ponownie do zamrażalnika, a na końcu rozprowadź warstwę śmietankową. Całe ciasto wstaw do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
Truskawki zblenduj i w razie potrzeby, przecedź je przez sitko, by pozbyć się pestek. Wmieszaj owoce do galaretki.
Na zastygnięte warstwy piankowe wylej polewę truskawkową.
Neapolitankę wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny, do stężenia galaretki. Podawaj ciasto na zimno.