Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo lekkie, smaczne, smak zaskakuje podniebienie. Nigdy nic nie zostaje.
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 21
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 14
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 23
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 31
Pychota. Polecam.
Odsłon: 260
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 21
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 14
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 23
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 31
Pychota. Polecam.
Odsłon: 260
Składniki
Wszystkie składniki ciasta łączymy i mieszamy mikserem, ciasto będzie gęste, dzielimy na 2 części, bo tyle potrzebujemy krążków i wyklejamy 2 foremki.
Białka ubijamy na pianę, zalewamy ciasto i górę posypujemy płatkami migdałów. Foremki z ciastem i zalanym białkiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175°C przez 15-20 minut.
Owoce: Można użyć owoców w/g uznania np. maliny, wiśnie bez pestek, jagody amerykańskiej, truskawki itp. Ja piekę to ciasto z owocami agrestu ze słoika, bo najlepiej mi smakuje. Owoce przecedzamy aby oddzielić sok. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody (tyle ile potrzeba w sumie do rozpuszczenia galaretki agrestowej) Zagotowujemy, dodajemy owoce, galaretkę agrestową i studzimy.
Śmietanę 30% , 400ml ubijamy. Kolejność układania warstw: Krążek upieczony (ciasto z bezą), owoce, ubita śmietana i na górę również upieczony krążek. Tak jak na zdjęciu.