Szukasz pomysłu na ciasto do porannej, niedzielnej kawy. Oto przepis dla Ciebie, jabłecznik na puszystym biszkopcie, przekładany budyniowo jabłkowa masą.
Nietypowy Jabłecznik
Składniki
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 3 szk soku jabłkowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g masła
- Składniki na poncz:
- 1/3 szk wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 olejek rumowy
- Szczypta cukru
- Składniki na polewę:
- 200 g czekolady białej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 50 g pestek słonecznika
Składniki
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 3 szk soku jabłkowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g masła
- Składniki na poncz:
- 1/3 szk wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 olejek rumowy
- Szczypta cukru
- Składniki na polewę:
- 200 g czekolady białej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 50 g pestek słonecznika

Etapy przygotowania
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut. 2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką. 3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie. Wszystkie składniki na poncz mieszam razem i ponczem skrapiam obie połówki biszkoptu.

5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania. 6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam. 7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu.

8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu. 9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta.

10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny. 11. Gotowe. 12. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15170

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1269

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1382
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15170

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1269

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1382



Składniki
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 3 szk soku jabłkowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g masła
- Składniki na poncz:
- 1/3 szk wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 olejek rumowy
- Szczypta cukru
- Składniki na polewę:
- 200 g czekolady białej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 50 g pestek słonecznika
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut. 2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką. 3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie. Wszystkie składniki na poncz mieszam razem i ponczem skrapiam obie połówki biszkoptu.
5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania. 6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam. 7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu.
8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu. 9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta.
10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny. 11. Gotowe. 12. Smacznego.
a co z ponczem? po co on?
Apetyczne i pomysłowe ciasto:)
Pyszne ciasto z owocami.
Myślę, że to idealne ciasto do niedzielnej kawy :)
Wspaniały i smaczny jabłecznik.;)