Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Pyszne omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami. Te pyszne ciasteczka rozpuszczają się w ustach, bita śmietana i owoce dodają wspaniałego smaku i elegancji. Bardzo je Wam polecam, są bardzo łatwe do zrobienia i pyszne.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 798
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 798
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka się już spienią dodać do nich sok z cytryny i cały czas miksując dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Do ubitych na sztywno białek dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu miksując.
a koniec do ubitych jaj, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskać, na blaszce wyłożonej pergaminem koła o średnicy 4 -5 cm, lub według uznania. Patrz film. Biszkopciki piec w nagrzanym piekarniku i piec w 180 st.C 10 -12 minut.
W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem pudrem. Upieczone biszkopciki wyjąć z piekarnika i jak najszybciej przełożyć je na kratkę lub na lekko wilgotną ściereczkę kuchenną. Na wystudzone omlety biszkoptowe wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego, bitą śmietankę i ułożyć na niej owoce. Na koniec posypać je cukrem pudrem. Smacznego!