Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe oponki - ulubione mojej siostry ;)
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 861
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113344
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1361
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 866
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 861
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113344
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1361
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 866
Składniki
Do ciepłego mleka wsypać 1/3 szkl cukru i drożdże rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli rozczyn drożdżowy i zacząć miksować na najniższych obrotach końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Zostawić do wyrośnięcia.Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy 190°C i smażyć na złoty kolor. Udekorować wedle uznania cukier puder albo np rozgrzana czekolada. Wychodzi ok 27 szt średnicy 7cm / przepis wg Anity Chu - http://dessertfirstgirl.com/