Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser na oponki przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja, szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych do zjadania miałam. Oj ???? smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały ????.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 93
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 93
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Suche składniki: mieszamy mąkę tortową z krupczatką i sodą. Ser, żółtka, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól, razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy. Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej rzepakowy (mi wystarczył 1 litr) z dodatkiem spirytusu (alkohol wlewamy do zimnego oleju). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 – 1 ½ cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka. Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, z nadmiaru tłuszczu.
Rada: oponki smażymy partiami. Temperaturę oleju sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany. Ostudzone oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem, lub lukrujemy i ozdabiamy kolorową posypką.