Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasto, dużo śliwek i słodka kruszonka......
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9168
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 96
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9168
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 96
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 73
Składniki
Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło, dokładnie posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Zrobić kruszonkę, rozgniatając składniki widelcem. Włożyć do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Na cieście ułożyć śliwki, posypać kruszonką.
Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.