Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, kruche ciasto, ciekawe nadzienie z tartymi jabłkami i orzechami włoskimi i dekoracyjne połówki jabłek.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8676
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 100
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 142
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4202
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8676
Składniki
Masło zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajko, mąkę i zimną wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. Formę na tartę posmarować masłem lub spryskac tłuszczem w sprayu. Ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Odstający brzeg odciąć, z niego zrobimy dekoracyjne listki.
Nadzienie: jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać cynamon i mielone orzechy. Dwa jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do nadzienia. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i nadzienie mokre, można dosypać łyżkę skrobi.
Sześć jabłek średniej wielkości obrać. Przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Ponacinać na kształt wachlarza i skropić sokiem z cytryny.
Nadzienie wyłożyć na kruche ciasto. Następnie położyć nacięte połówki jabłek: jedną na środek, pozostałe wokól. Z resztek ciasta wyciąć małe listki i zrobić kulki. Udekorować według uznania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia jabłka można posmarować marmoladą.