Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1074
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5625
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18074
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1074
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5625
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8745
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18074
Składniki
Wychodzi kilkanaście markiz. Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm. Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego. Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić. Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.