Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10371
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10371
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Wychodzi kilkanaście markiz. Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm. Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego. Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić. Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.