Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowiec z kremem z dyni"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 180
Składniki
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Orzechy wymieszaj z kaszą i bułką tartą. Dodaj do masy żółtkowej, zmiksuj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto. Piecz 30-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać 4 blaty.
Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej, by się rozpuściła. Do miski włóż serek oraz cukier. Ubijaj mikserem tak długo, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodaj puree z dyni oraz cynamon i jeszcze chwilkę ubijaj. Wlej przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj.
Trzy blaty biszkoptowe posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim. Ostatni blat posmaruj masą kajmakową i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie