Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybie ciasto. U nas musi być na świątecznym stole, kto nie lubi orzechów ? Fajne kruche ciasto i smaczne nadzienie.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 21
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 306
Pychota. Polecam.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27614
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 21
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 306
Pychota. Polecam.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27614
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1073
Składniki
Tortownica 21 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą. Ziemniaki powinny być świeżo gotowane w lekko osolonej wodzie , potłuczone i ostudzone. Ciasto kruche. wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto. Białka odkładamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Masa. Ziemniaki z orzechami, pudrem, żółtkami i aromatem, miksujemy na dość gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Pierwszy kawałek ciasta układamy na spodzie blaszki, wyrównujemy. Wykładamy masę.
Drugi kawałek ciasta rwiemy na kawałki i rozkładamy na masie. Pieczemy w 180 C ok. 50 minut.
Gdy ciasto trochę przestygnie, posypujemy cukrem pudrem. Doskonale smakuje następnego dnia.