Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne ciasteczka z cyklu „zostały białka z kruchego ciasta i co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać”. Są naprawdę dobre – kruche, aromatyczne, charakterne, proste do zrobienia, lecz mają pewien feler... Otóż, za każdym razem, kiedy je robię, białka nie chcą ubić się na sztywną pianę. Nie żebym nie potrafiła tego zrobić! Bynajmniej! Białka i wszelkie kremy zazwyczaj ubijam na błyszcząco i sztywno... nie w tym przypadku. Nazwałam je zatem „przeklętymi ciasteczkami”. Na szczęście nie ubita na sztywno piana wcale nie umniejsza ich smaku, a i konsystencja niewiele na tym traci. Zatem serdecznie polecam! Może Wam się uda utłuc tę pianę.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11975
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 908
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2904
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11975
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 908
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 114
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2904
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Dwie piekarnikowe blachy do pieczenia smarujemy dokładnie masłem. Odmierzamy i przygotowujemy sobie wszystkie poszczególne składniki i bierzemy się za przygotowywanie ciasta.
Najpierw w dużej misce ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder w trzech-czterech partiach. Nie przerywając miksowania (na najniższych obrotach miksera) dodajemy po kolei zmielone orzechy laskowe, cukier wanilinowy oraz płatki owsiane, za każdym razem miksując krótko – tylko do połączenia się składników. Na samym końcu przyprawiamy cynamonem i aromatem migdałowym i miksujemy jeszcze krótką chwilkę. Ciasto gotowe!
Teraz mamy dwie opcje. 1. Zwilżonymi dłońmi lub dwiema łyżkami nabieramy porcje ciasta i układamy na przygotowanych blachach niewielkie kopczyki. lub 2. Wkładamy ciasto do worka cukierniczego (bez żadnej tylki!!! Niewątpliwie zatkałaby się płatkami) i wyciskamy niewielkie porcje na przygotowane blachy. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, najlepiej układać je po cztery w czterech rzędach (wychodzi 16 ciasteczek na jedną blachę). Można je także upiec na specjalnej macie do pieczenia makaroników. W środek każdego ciasteczka wciskamy całego orzecha laskowego.
Tak przygotowane ciacha wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-22 minuty. Powinny być zarumienione i pięknie pachnieć. Jeśli wyciągniemy je po 19-20 minutach, będą kruche na zewnątrz, a lekko ciągnące i miękkie w środku. Jeśli wolimy ciasteczka chrupiące i twardsze, wyciągnijmy je po 22-23 minutach. Po upieczeniu zostawiamy przez kilka minut na blachach, aby odetchnęły i odrobinę stwardniały, a następnie przekładamy do całkowitego wystygnięcia na kratkę.
Ja uwielbiam je pałaszować na ciepło w towarzystwie szklanki zimnego mleka.