Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto troche pracochłonne, ale warto spędzic każdą chwilę w kuchn dla tego niebiańskiego przysmaku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier i dodajemy po kolei żółtka, na koniec do ciasta wsypujemy mąke(oczywiście z kakao i proszkiem do pieczenia) i mieszamy delikatnie ale już łyżką. Ciasto wylewamy na brytfanke( u mnie standardowa 25x30cm) pieczemy 30 min w temp. 170*c. po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, można obie części napączować (kilka łyżek likieru amaretto, o połowe mniej łyżek wody).
Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu, oto składniki:5 żółtek, niecała szklanka cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i jedna łyżka budyniu waniliowego. Wszystki składniki mieszamy mozna dolać kilka łyżek mleka aby budyń lepiej było mieszać. Całość wlać do 1 i 1/2 szlkanki gotującego się mleka. Chwilę pogotować i budyń ostudzić.
Ciasto orzechowe: do 5 ubitych białek( które zostały nam z przygotowania budyniu) dodajemy 2 szklani orzechów włoskich drobno krojonych, 1 łyżke mąki ziemniaczanej i jedną łyzke cukru. Całosć mieszamy wylewamy na forme i pieczemy ok 15 min w temp. 180*.
Gdy mamy wszystkie części ciasta wystudzone zabieramy się do końcowego efektu mojego Snikersa. Wystudzony budyń łączymy z 1margaryną, masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao a do drugiej części dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.
Ułożenie ciasta: biszkopt- masa jasna z aromatem- ciasto orzechowe- masa kakaowa- biszkopt.
Ja dodatkowo moje ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam garścią orzechów. Wykonanie polewy (jest po prostu rewelcyjna): pół kostki margaryny, 1/4 szlk cukru, 3 łyżki kakao, 1/4 szlk mleka, kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki krótko gotujemy a po wystudzeniu polewamy ciasto
SMACZNEGO!!!!