Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzeźwiający tort"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka.
Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Tort cytrynowy • biszkopt, przekrojony na 3 blaty • 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną. Krem: • 2 jajka • 2 żółtka • 160 g cukru • 80 g masła • sok i skórka otarta z 2 cytryn. Dekoracja: • 300 ml śmietanki 30 proc. • 2 łyżki cukru • żółty barwnik spożywczy.
Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Wystudź i przełóż nim warstwy biszkoptu, nasączonego herbatą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, (możesz dodać barwnik). Udekoruj nią boki i wierzch tortu, używając rękawa cukierniczego.Źródło: Show