Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ostródzka jagodzianka"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 901
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 901
Składniki
Jagody przebierz, ew. opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Potem przesyp na ściereczkę kuchenną i poczekaj, aż owoce dobrze wyschną.
W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij mikserem na sztywno.
Pianę z białek domieszaj do ciasta. Dołóż posiekane migdały. Jagody lekko oprósz mąką. Wrzuć do ciasta. Delikatnie wymieszaj je łyżką. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Tina