Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ostródzka jagodzianka"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 201
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 201
Składniki
Jagody przebierz, ew. opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Potem przesyp na ściereczkę kuchenną i poczekaj, aż owoce dobrze wyschną.
W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij mikserem na sztywno.
Pianę z białek domieszaj do ciasta. Dołóż posiekane migdały. Jagody lekko oprósz mąką. Wrzuć do ciasta. Delikatnie wymieszaj je łyżką. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Tina