Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 171
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 171
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Składniki
Masło utrzyj razem z cukrem pudrem. Dodaj jedno jajko, mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Starannie zagnieć ciasto, odłóż do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka i gruszki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Opłukane starannie śliwki wypestkuj, pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj jabłka, gruszki i śliwki. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, dwa opakowania cukru waniliowego oraz 1-2 łyżeczki cynamonu. Zagęść masę zmiksowanymi lub pokruszonymi biszkoptami.
Ze schłodzonego cia sta odetnij 1/3. Resztę rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Wyłóż nim głęboką formę do zapiekania. Na cieście rozłóż masę owocową. Resztę ciasta rozwałkuj na mniejszy płat. Przykryj nim owoce, zlep brzegi. Ze skrawków wytnij ozdoby. Wierzch posmaruj drugim jajkiem, umieść ozdoby. Piecz ok. 50 min w 180 st.
12 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 zł.
Do kremów, musów, sorbetów, lodów, budyni oraz galaretek podawaj zawsze małe łyżeczki. Ciasta i torty wymagają widelczyków z trzema ząbkami. Do owoców najlepiej podać na stół małe nożyki oraz widelec w kształcie łyżki.Źródło: Świat kobiety