Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Przyznam się, że efekt mnie totalnie zaskoczył... Lekko ciepłe było po prostu przepyszne :)
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40641
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1027
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 255
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3360
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40641
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1027
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 255
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3360
Składniki
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Pośrodku zrobić zagłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Zalać 4 łyżkami ciepłego mleka, lekko wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Prostokątną formę wysmarować masłem. Do zaczynu dodać miękkie masło i resztę mleka, zagnieść i znów odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
Mak, cukier, mleko i mąkę ziemniaczaną zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka i miód i wymieszać. Rozprowadzić na cieście i całość ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mandarynki odsączyć i rozłożyć na masie makowej.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, nie dodając cukru. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Powoli dodawać budyń i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy budyniowej i delikatnie wymieszać. Całość rozłożyć na cieście.
Piec 45 minut. Jeśli ciasto za szybko brązowieje, przykryć je z wierzchu folią aluminiową w trakcie pieczenia.