Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. Przyznam się, że efekt mnie totalnie zaskoczył... Lekko ciepłe było po prostu przepyszne :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5191
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5006
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1251
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5191
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5006
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1251
Składniki
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Pośrodku zrobić zagłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Zalać 4 łyżkami ciepłego mleka, lekko wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Prostokątną formę wysmarować masłem. Do zaczynu dodać miękkie masło i resztę mleka, zagnieść i znów odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
Mak, cukier, mleko i mąkę ziemniaczaną zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka i miód i wymieszać. Rozprowadzić na cieście i całość ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mandarynki odsączyć i rozłożyć na masie makowej.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, nie dodając cukru. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Powoli dodawać budyń i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy budyniowej i delikatnie wymieszać. Całość rozłożyć na cieście.
Piec 45 minut. Jeśli ciasto za szybko brązowieje, przykryć je z wierzchu folią aluminiową w trakcie pieczenia.