Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owsiane batoniki z bakaliami"
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3193
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6658
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3193
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6658
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu studzenia). 1 sztuka: 275 kcal. Cena sztuki: 0,80 zł
Śliwki, morele i daktyle pokrój na kawałeczki. Do miski wsyp płatki owsiane oraz cukier, przyprawę i suszone owoce. Do garnka włóż masło, dodaj miód i cukier. Postaw na bardzo małym płomieniu i podgrzewaj, aż dobrze się połączą. Od czasu do czasu mieszaj.
Nie dopuść, aby masło z miodem i cukrem zagotowało się. Gorący płyn wlej do sypkich składników. Masę dobrze wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na spodzie równomiernie rozsmaruj masę owsiano-bakaliową.
Mocno ją dociśnij do dna blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz około 25 minut, aż masa nabierze złotego koloru, a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Od razu po wyjęciu z piekarnika placek głęboko ponacinaj na 24 paseczki. Odłóż do wystudzenia. Kiedy placek będzie już zupełnie zimny, przekrój go do końca na małe batoniki. Polewę stop według przepisu podanego na opakowaniu.
Odetnij róg torebki, tak by powstał mały otworek. Wyciśnij przez niego na batoniki cienkie paseczki polewy i formuj z nich ozdobne esy-floresy.
Jeśli chcesz wzbogacić smak batoników, część suszonych owoców możesz zastąpić pestkami słonecznika, dyni, migdałami albo kandyzowanymi skórkami cytrusów.Źródło: Tina