Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ozdobne pierniczki"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 281
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 508
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 281
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 508
Składniki
Masło pokrój w małe kawałki, dodaj do niego przesianą mąkę, cukier puder, miód, rum (lub aromat rumowy), sodę, przyprawy oraz jajko. Wymieszaj i dobrze ugnieć (ciasto będzie dosyć twarde). Odłóż je na dwa dni w chłodne miejsce.
Po dwóch dniach rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wykrój serduszka, gwiazdki albo inne kształty.
Poukładaj je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C i piecz przez ok. 16-20 min. Po upieczeniu odczekaj chwilę aż pierniczki trochę przestygną, a potem przełóż je na metalową kratkę.
Przygotuj polewę. Cukier utrzyj blenderem lub mikserem z białkiem i sokiem z cytryny, aby powstała gładka, błyszcząca polewa. Napełnij nią szprycę z cienką końcówką lub mały papierowy rożek i udekoruj pierniczki.
Czas przygotowania (bez czasu oczekiwania): 110 minut Sztuka: 37 kilokalorieŹródło: Świat i Ludzie