Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki wiedeńskie – gniazdka to lekkie, delikatne i chrupiące pączki z charakterystyczną dziurką w środku. W przeciwieństwie do klasycznych pączków nie wymagają wyrastania, ponieważ przygotowujemy je z ciasta parzonego – tego samego, które wykorzystujemy do eklerów i ptysiów.
garnek lub patelnia, mikser
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 421
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 163
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 793
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 268
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16257
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 421
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 163
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 793
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 268
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16257
Składniki
W rondelku podgrzewamy wodę dodajemy masło, cukier oraz sól. Czekamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając, aż ciasto stworzy zwartą, elastyczną kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Powinniśmy uzyskać gładkie, gęste ciasto.
Na blacie rozwijamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier do pieczenia tniemy na kawałki wokół pączków, by łatwo przenosić je do oleju.
W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury około 175°C. Pączki smażymy partiami, najpierw wrzucając je do oleju papierem do góry lub do dołu. Po chwili papier sam się odklei i możemy go wyjąć. Smażymy pączki około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
Przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciepłe pączki zanurzamy w lukrze lub polewamy nim wierzch. Odstawiamy najlepiej na kratkę, by lukier zastygł. Pączki gniazdka są już gotowe. Smacznego