Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki wiedeńskie – gniazdka to lekkie, delikatne i chrupiące pączki z charakterystyczną dziurką w środku. W przeciwieństwie do klasycznych pączków nie wymagają wyrastania, ponieważ przygotowujemy je z ciasta parzonego – tego samego, które wykorzystujemy do eklerów i ptysiów.
garnek lub patelnia, mikser
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7686
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 244
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2702
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7686
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 244
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2702
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 553
Składniki
W rondelku podgrzewamy wodę dodajemy masło, cukier oraz sól. Czekamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę energicznie mieszając, aż ciasto stworzy zwartą, elastyczną kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Powinniśmy uzyskać gładkie, gęste ciasto.
Na blacie rozwijamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier do pieczenia tniemy na kawałki wokół pączków, by łatwo przenosić je do oleju.
W dużym garnku lub na patelni rozgrzewamy olej do temperatury około 175°C. Pączki smażymy partiami, najpierw wrzucając je do oleju papierem do góry lub do dołu. Po chwili papier sam się odklei i możemy go wyjąć. Smażymy pączki około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
Przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciepłe pączki zanurzamy w lukrze lub polewamy nim wierzch. Odstawiamy najlepiej na kratkę, by lukier zastygł. Pączki gniazdka są już gotowe. Smacznego