Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z budyniem to wersja jedna z wielu. Można ich przygotować z marmoladą, konfiturą różaną lub adwokatem. Z każdym nadzieniem są pyszne.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9207
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1915
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3942
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 382
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 217
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 253
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9207
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1915
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3942
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 382
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 217
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 253
Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Z mleka, żółtka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić.
Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, jajka, pozostałe ciepłe mleko, spirytus, sól. Wyrabiać dodając stopniowo przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Polukrować zimne pączki i ozdobić polewą czekoladową.