Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-01-2018
Proponuję Wam pączki ????, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła ???? nie dodałam. Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” ????, ale masą toffi dosłodzone ????????????. Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę dodałam i za jedzenie się zabrałam ????.
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 556
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 149
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2497
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5553
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 556
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 149
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2497
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5553
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C). W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp. Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia. Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Masa toffi: Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.