Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pączuszki w białej czekoladzie"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1113
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1113
Składniki
Mleko lekko podgrzej (powinno być letnie). Wlej ok. 1/2 szkl. do miski, dosyp łyżeczkę cukru i wkrusz drożdże.
Wymieszaj, aż się całkowicie rozpuszczą. Dodaj resztę mleka i cukru oraz roztrzepane widelcem jajka. Stopniowo dosypuj mąkę. Mieszaj, aż ciasto stanie się jednolite.
Na koniec dodaj ocet oraz aromat śmietankowy. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, w głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Nabieraj porcje ciasta zmoczoną w wodzie łyżką i kładź je na gorący tłuszcz. Smaż z obu stron po 2–3 min, aż pączuszki zrobią się złotobrązowe.
Wyłóż je na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Białą czekoladę połam i wrzuć do metalowej miseczki. Następnie ustaw ją na garnku z wrzątkiem, dodaj śmietanę kremówkę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączą.
Następnie zanurzaj w niej pączki mniej więcej do połowy. Zanim czekolada całkowicie zastygnie, udekoruj pączuszki kolorową posypką, perełkami lub mazakami.Źródło: Naj