Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Panettone
  • Ciasta
  • Przepis na

Panettone

24.10.2025 Odsłon: 16570
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Panettone  to włoski klasyk świąteczny. Wypiekana przez dwie doby babka drożdżowa ma wyjątkowo puszyste i miękkie ciasto, a w środku skrywa soczyste rodzynki, żurawinę i intensywną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To wypiek idealny do podania z kawą lub kremem mascarpone. Spróbuj jej raz, a na zawsze pozostanie z tobą jako wyznacznik udanych i pysznych świąt Bożego Narodzenia. 

Panettone - włoski smak świąt 

Babka Panettone to wypiek, który wymaga sporej dozy cierpliwości ze względu na dwudniowy proces przyrządzania i długie wyrastanie ciasta drożdżowego, ale jej smak wynagradza wszelkie trudy. Jest to przysmak Bożego Narodzenia we Włoszech i doskonała alternatywa dla polskich bab drożdżowych, wprowadzająca odmianę na świąteczny stół. Panettone idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek w Boże Narodzenie, ale również jako elegancki prezent lub dodatek do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. Ma puszystą i sprężystą konsystencję oraz intensywny, owocowo-cytrusowy aromat, które sprawiają, że jest to wyjątkowy, odświętny deser. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zaserwować ją jako babkę wielkanocną. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciasto drożdżowe nie rośnie po 12 godzinach - co jest nie tak? 

Brak wzrostu ciasta drożdżowego w pierwszym dniu jest najczęściej wynikiem nieaktywnych drożdży lub złej temperatury otoczenia. Możliwe, że woda, którą zalano drożdże, była zbyt gorąca, co je zabiło. Drugą przyczyną jest nieodpowiednie pomieszczenie, w którym ciasto leżakowało - było zbyt chłodne. Masę odstaw w ciepłe miejsce; optymalna temperatura dla drożdży to około 25-30 st. Celsjusza. Jeśli po zmianie otoczenia ciasto dalej nie chce ruszyć, konieczne będzie przyrządzenie nowego, najlepiej ze świeżo kupionych składników, by nie popełnić tego samego błędu po raz kolejny. 

Czy można użyć drożdży instant? 

Jak najbardziej można użyć suchych drożdży, ale należy odpowiednio przeliczyć proporcje. Zazwyczaj stosuje się przelicznik: 1 g suchych drożdży to ok. 3 g świeżych, a zatem 40 g świeżych drożdży z przepisu odpowiadałoby dwóm standardowym saszetkom. Podziel tę ilość na dwa dni - tak, jak w przepisie na świeże drożdże. W tym przypadku nie musisz przygotowywać zaczynu, a jedynie wymieszać je z resztą składników - przykryj ściereczką całość i odstaw w ciepłe miejsce. 

Czy nie można przyspieszyć procesu przyrządzania babki Panettone? 

Panettone to tzw. ciasto długo fermentujące, które powstaje z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Te pierwsze 12 godzin jest kluczowa dla rozwoju głębokiego, złożonego smaku, który jest charakterystyczny dla tego wypieku. Powolna fermentacja poprawia również teksturę ciasta, czyniąc ją bardziej puszystą i sprężystą, a także wpływa na trwałość babki. Przyspieszenie tego procesu da po prostu zwykłą babkę drożdżową, a nie prawdziwe Panettone. Jednakże, jeśli nie masz wyboru, możesz skrócić ten czas i podać własnoręcznie przyrządzony wypiek inspirowany włoskim klasykiem. 

Przepisy na Panettone - ile bakalii należy dodać? 

Proporcje i ilość użytych składników są kwestią upodobań. Najważniejsze jest otrzymanie charakterystycznego smaku kandyzowanej skórki pomarańczowej. Podane w przepisie ilości pozwolą ci uzyskać nieco bardziej kwaskowatą nutę smakową, ale z powodzeniem możesz ją zmienić, usuwając lub dodając więcej żurawiny czy kandyzowanych skórek z innych owoców. Pamiętaj, że sparzenie suszonych owoców jest niezbędne, aby je nawilżyć, dzięki czemu pozostaną soczyste po upieczeniu i nie będą wchłaniać wilgoci z ciasta. Pomoże to również równomiernie rozłożyć się rodzynkom i bakaliom w cieśnie, a nie tylko opadać na dno.  

Wskazówki dotyczące pieczenia Panettone 

Panettone tradycyjnie piecze się w specjalnych, wysokich papierowych formach, które pozwalają babce rosnąć do góry, uzyskując charakterystyczny, wysoki, cylindryczny kształt. Wysokość minimum 12 cm jest wymagana, ponieważ babka drożdżowa mocno rośnie w piekarniku, a zbyt niska forma sprawiłaby, że ciasto się wyleje lub straci swój kształt. Zwracaj uwagę na kolor wypieku przez cały czas pieczenia - jeśli wierzch zaczyna się zbytnio rumienić, przykryj go luźno kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Możesz też piec babkę na niższej półce piekarnika. Gotowość sprawdzaj w klasyczny sposób - patyczkiem do szaszłyków.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 117

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 212

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169924

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 571

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10628

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3271

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 117

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 212

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169924

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 571

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10628

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3271

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Panettone
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Wszystkie składniki razem:
  • 590 g mąki pszennej,
  • 325 ml letniej, przegotowanej wody,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 90 g cukru,
  • 115 g masła (miękkiego - w temperaturze pokojowej),
  • 4 jajka,
  • 150 g rodzynek i suszonej żurawiny (łącznie, proporcje według upodobań),
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1,5 łyżeczki soli.
  • Panettone przygotowuje się dwa dni: poniżej podajemy, w którym dniu użyjesz danego składnika.
Dzień 1:
  • 190 g mąki pszennej,
  • 200 ml letniej, przegotowanej wody,
  • 20 g drożdży,
Dzień 2:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 125 ml leniej, przegotowanej wody,
  • 20 g drożdży,
  • 90 g cukru,
  • 115 g masła (miękkiego - w temperaturze pokojowej),
  • 4 jajka,
  • 150 g rodzynek i suszonej żurawiny,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie panettone trwa dwie doby. Najpierw przyrządzamy pierwszą część ciasta i dajemy mu rosnąć, a dopiero w kolejnym dniu dodajemy pozostałe składniki. Nie wolno przyspieszać tego procesu.

2

Na początku, do płaskiego naczynia, włóż drożdże (20 g) i zalej je letnią, przegotowaną wodą. Przesiej mąkę (190 g) i zagnieć dokładnie. Następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto odłóż w ciepłe miejsce na 12 godzin.

3

W drugim dniu przygotuj większą miskę i włóż do niej drożdże (20 g). Zalej je letnią wodą (125 ml) i dokładnie rozpuść. Potem dodaj do tej mieszanki pierwszą, odstaną część ciasta oraz jajka, mąkę (400 g), masło, cukier i sól. Wyrabiaj ciasto. Powinno błyszczeć i odchodzić od rąk (jeśli się klei, dodaj trochę mąki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

4

Na kilka minut przed upływem czasu, sparz rodzynki i żurawinę. Mocz w ciepłej wodzie przez minutę. Następnie odcedź i dodaj do wyrośniętego ciasta. Wsyp również kandyzowaną skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć.

5

Ciasto przełóż do wysokiej foremki (minimum 12 cm) i włóż na niższą półkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 30-40 minut. Sprawdzaj, czy wierzch babki nie piecze się zbyt mocno.

6

Panettone najlepiej jeść, gdy jest świeża. Upiecz ją więc na kilka godzin przed podaniem. Pokrój w cienkie i wysokie kawałki. Pamiętaj, żeby babki nie polewać lukrem czy polewą. Jeśli lubisz dodatki, posyp odkrojony kawałek ciasta cukrem pudrem. Możesz też podać oddzielnie delikatny krem z serka mascarpone lub krem patissiere albo kawę z mlekiem, w której zamoczysz panettone.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki