Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-08-2022
Papierówkowa szarlotka pachnie i smakuje wybornie, nie da się poprzestać na jednej porcji....
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i drobno posiekać. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy i włożyć do lodówki na około godzinę. Pozostałą 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusić na sporej patelni, na średnim ogniu do odparowania soku. Do masy jabłkowej przesiać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć blachę z ciastem. Piec przez około 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie budyń i na końcu cienką strużką olej. Pianę wyłożyć na warstwę jabłek, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec przez około 35 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.