Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-08-2022
Papierówkowa szarlotka pachnie i smakuje wybornie, nie da się poprzestać na jednej porcji....
Szybka i smaczna
Odsłon: 13949
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10310
Szybka i smaczna
Odsłon: 13949
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10310
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i drobno posiekać. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy i włożyć do lodówki na około godzinę. Pozostałą 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusić na sporej patelni, na średnim ogniu do odparowania soku. Do masy jabłkowej przesiać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć blachę z ciastem. Piec przez około 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, następnie budyń i na końcu cienką strużką olej. Pianę wyłożyć na warstwę jabłek, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec przez około 35 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.