Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Twaróg trzykrotnie zmiel. Rodzynki zalej wrzątkiem, a kiedy napęcznieją, odcedź i osącz. Dżem podgrzej i przetrzyj. Kandyzowaną skórkę posiekaj. Śmietanę podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj masło, twaróg oraz dżem pomarańczowy. Dołóż kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. wymieszaj mikserem.
Gazę kilka razy złóż, zmocz i wyłóż nią miseczkę z dziurkami, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Masę serową umieść w formie. Przykryj zwisającymi końcami gazy. Przyciśnij talerzykiem, obciąż go i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia paschę wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Udekoruj migdałami i plasterkami pomarańczy.
porcja ok. 570 kcal, ok. 3 zł za porcjęŹródło: Tina