Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Paź Królowej kusi nie tylko nazwą. Jego bogata forma pozwala, aby ukoronowało wszystkie uroczyste przyjęcia. Wypiek to wspaniały balans bogatego kremu czekoladowego, wilgotnego ciasta czekoladowego i chrupiącej, lekkiej bezy kokosowej. Ten przepis pozwala na pewne modyfikacje i odstępstwa od oryginalnej receptury. Jeśli nie przepadasz za smakiem kokosa, dodaj do bezy płatki migdałowe, a miłośnikom ciast z alkoholem na pewno zasmakuje dodanie kilku łyżek rumu do czekoladowej masy. Deser udekoruj dwukolorowymi rurkami i kuleczkami na bazie wiórków kokosowych i podawaj schłodzony.
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Składniki
Przygotuj kwadratową blaszkę (23 x 23), wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. Miękkie masło i pokruszoną czekoladę rozpuść w garnku, kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły, po czym zostaw do lekkiego ostudzenia. W misce rozetrzyj jajka z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodaj sól, aromat, przestudzone masło z czekoladą i wymieszaj do połączenia (nie dłużej). Powoli zacznij dodawać przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do pełnego połączenia. Wyłóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz 25-30 minut w 180°C. Następnie wyjmij do przestudzenia.
Gdy ciasto się piecze, zajmij się przygotowaniem bezy. W misce ubij białka ze szczyptą soli, a gdy powstanie miękka piana, zacznij dodawać (partiami) cukier. Następnie zwiększ obroty miksera do największych i ubij sztywną pianę. Za pomocą szpatułki wymieszaj pianę z wiórkami kokosowymi i skrobią. Wyłóż bezę do takiej samej foremki, w której piekło się ciasto czekoladowe, wyrównaj i piecz ok.25 minut w 180°C. Gotową bezę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wykonanie kremu zacznij od zrobienia budyniu. Za pomocą trzepaczki lub miksera utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i ok. 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w garnku, następnie wlewając przygotowaną mieszaninę. Energicznie mieszając, zagotuj, aby powstał budyń. Garnek przykryj folią spożywczą (by wyeliminować powstanie twardej skórki) i odstaw do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wodą i także zostaw do lekkiego przestygnięcia. Miękkie masło utrzyj z przestudzonym budyniem, następnie dodaj płynną czekoladę, alkohol i nutellę. Sprawdź poziom słodkości i w razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub gorzkiego kakao.
Przejdź do złożenia ciasta. Przekrój ciasto czekoladowe na pół i dolną część przesmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Ułóż bezę i przesmaruj kolejną porcją kremu. Na koniec ułóż drugą część placka i rozsmaruj resztę masy. Górę ciasta posyp wiórkami kokosowymi lub dowolnie udekoruj. Włóż ciasto do lodówki do schłodzenia.