Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa. Jak ona pachnie.... Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 63
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 635
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 67
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 63
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 635
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 67
Składniki
Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy. Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać otartą skórkę pomarańczową. Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.