Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa. Jak ona pachnie.... Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19600
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 130
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 283
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 366
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19600
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 130
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 283
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 366
Składniki
Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy. Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać otartą skórkę pomarańczową. Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.