Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa. Jak ona pachnie.... Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2431
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4594
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1711
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 528
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2431
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4594
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1711
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 528
Składniki
Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy. Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać otartą skórkę pomarańczową. Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.