Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 20-11-2023
Pieczona rolada z boczku i mielonego mięsa to rewelacyjna wędlina i przekąska, na niedzielny obiad lub święta. Można podać ją do kanapek lub polaną ulubionym sosem. Zrobienie taj rolady nie wymaga specjalnych umiejętności, jest łatwa do zrobienia i bardzo atrakcyjna w wyglądzie.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Składniki
Do miski przełożyć mielone mięso i dodać do niego pokrojoną drobno cebulę i por. Całość doprawić przyprawami, w podanych proporcjach lub do smaku. Dodać jajko, starty czosnek, bulkę tartą i wodę. Całość bardzo dobrze ze sobą wymieszać.
Umyty i wysuszony boczek rozbić lekko młotkiem do mięsa Boczek natrzeć solą i przyprawą do żeberek. Na tak przygotowanym boczku rozłożyć równomiernie przygotowany wcześniej farsz.
Następnie zawinąć w ścisłą roladę i związać ciasno sznurkiem spożywczym. Posypać z wierzchu przyprawą do żeberek. Boczek obsmażyć na gorącym oleju, z każdej strony, włożyć do woreczka spożywczego. Zamknięty woreczek włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 st. C przez półtorej godziny.
Upieczony boczek wyjąć z piekarnika i od razu wyjąć go z worka. Boczek najlepiej się kroi po wystudzeniu. Smacznego!