Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite, mięciutkie i puszyste ciasteczka pełne makowych piegów. Ciasteczka słodzone są miodem, pachną rumem i świetnie komponują się z delikatną latte lub ciepłym kakao. Smacznie polecam :)
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6329
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10307
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6329
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10307
Składniki
Mak przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem*, dodajemy kilka kropel aromatu rumowego lub rumu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut, aby mak wchłonął mleko. Do maku dodajemy 1 łyżkę miodu i studzimy zawartość rondelka. * Nie za dużo, aby ciasto później nie było zbyt rzadkie. Wlewamy jedynie tyle mleka, aby mak całkowicie je wchłonął.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, miękkie masło, dodatkową porcję rumu (dla smaku i aromatu) oraz miód*. Na koniec dodajemy ostudzony mak i łączymy mokrą masę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby delikatnie stwardniało. * Jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka, możemy dodać więcej miodu.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy w dłoniach* i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów. * Jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy je delikatnie wodą.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Gotowe są mięciutkie i świetnie komponują się z mleczną kawą lub ciepłym kakao. Życzę smacznego! :)