Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki na długie zimowe wieczory
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Składniki
Miód , cukier ,masło podgrzać,aż cukier się rozpuści .Migdały ,mąkę,przyprawę do piernika ,kakao i żółtka wymieszać.Zagnieść ciasto .Dodać sodę rozpuszczoną w rumie.Znowu zagnieść ciasto , uformować kulę,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny .Rozwałkować , wycisnąć foremkami różne kształty .Ułożyć je na natłuszczonym pergaminie .Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Z cukru pudru , wody i soku zrobić lukier . Upieczone pierniczki ozdobić owocami