Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak na prawdę Pierniczki dyniowe z orzeźwiającą imbirowo - pomarańczową nutą. Strzał w dziesiątkę! Niezwykle pulchne, rozpływające się w ustach, nietuzinkowe. Myślę, że ''alpejskie'' zyskały poważnego konkurenta na moim stole...
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 182
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 602
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16920
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 790
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 182
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 602
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16920
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 790
Składniki
* Polecam przygotowanie zapasu puree jesienią. W tym celu obraną dynię kroimy na kawałki i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1-1,5 h. Dynię miksujemy na gładki mus i zamrażamy, ewentualnie przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy jak inne przetwory (dżemy, konfitury).
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem oraz sodą. Dodajemy cukier, sól, przyprawy, dokładnie posiekaną skórkę pomarańczową, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Dynię rozmrażamy najlepiej kilka godzin wcześniej (proces można przyśpieszyć wkładając miseczkę z puree do piekarnika). Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest ono zbyt lejące, klei się do rąk - dodajemy mąkę. Pomocne tez powinno być schłodzenie ciasta w lodówce (godzina, dwie) przed formowaniem.
Ręce oprószamy delikatnie mąką i formujemy z ciasta kulki nie większe od orzecha włoskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 -15 minut. Pierniczki ''przepieczone'' stają się twardsze.
Upieczone pierniczki polewamy przygotowanym lukrem, zanim zdąży zastygnąć pierniczki posypujemy siekaną skórką pomarańczową lub przygotowanym cukrem cukrem miętowym (zielony) czy różanym (różowy). Możecie do dekoracji używać też dowolnych posypek, nie polecam czekoladowych, bo smak może się za bardzo ze sobą ''gryźć''.