Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny będzie następnego dnia po lukrowaniu. Inną propozycją jest wykorzystanie czekolady rozpuszczonej z łyżeczką masła. Ja zawsze kilka pierniczków pozostawiam bez lukru czy czekolady – dla wybrednych.
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 41
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 211
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 28
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 41
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 211
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 28
Składniki
Miód podgrzewamy wraz z masłem i dodajemy przyprawę oraz kakao. Masę lekko studzimy i wbijamy do niej żółtka i dodajemy cukier. Białka tymczasem ubijamy na sztywną pianę (aby były trwalsze można do nich dodać 2 – 3 łyżki cukru i dalej ubijać). Śmietanę łączymy z sodą pamiętając o tym, że całość urośnie dlatego powinniśmy użyć dosyć sporej miseczki. Gdy masa wystygnie, dodajemy śmietanę, białka a następnie dosypujemy przesianej mąki i mieszamy łyżką. Masa będzie lepka, dlatego należy odstawić ją na 24 godziny do lodówki.
Z ciasta robimy placuszki i nadziewamy je marmoladą a następnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na posypanej mąką stopnicy wałkujemy (nie za cienko!) i wykrawamy kształty. Nadziewane pierniczki zapewne będą większe i będą piekły się dłużej. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec 10 – 12 lub w przypadku dużych sztuk 15 minut. Studzimy i lukrujemy!