Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pierniczki według starego przepisu mojej babci. Pierniczki te posmakują każdemu. Można je zrobić i podarować jako upominek dla bliskiej osoby. Pięknie również ozdobią choinkę. Pierniki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni. Pierniczki zmiękną szybko, jeśli będą miały dostęp do powietrza. Jeśli chcecie, aby były miękkie szybciej, zostawcie je na kuchennym blacie na dzień lub dwa.
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 240
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 240
Składniki
W garnuszku, na bardzo małym grzaniu podgrzać miód. W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Do utartych jajek dodawać powoli rozpuszczony miód, cały czas mieszając.
Następnie do miski dodać sodę rozpuszczoną w małej ilości wody, olej, zmielone goździki, przyprawę do piernika i całość ponownie zmiksować.
Do maki zacząć powoli dodawać mąkę. Na początku mieszać za pomocą łyżki, a kiedy ciasto zrobi się gęste, wylać je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać, podsypując mąką, do momentu, aż ciasto stanie się plastyczne i da się rozwałkować. Do uzyskania takiej konsystencji potrzebne będzie od 800g do 1000g mąki. Ciasto równo rozwałkować i za pomocą foremek wycinać pierniczki.
Pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w nagrzanym piekarniku. Piec w 180°C przez 10-15 minut. Upieczone pierniczki wystudzić i przyozdobić, zrobionym z podanych składników lukrem. Smacznego!