Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. Ciasto dojrzewało w chłodnym miejscu przez 5 tygodni. Gotowe ciasto po 5 tygodniach dojrzewania robi się gęściejsze i bardzo pachnące przyprawą do piernika. Pierniczki dekorowała nasza wnuczka Julia :)
garnek, wałek do ciasta, foremki,
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1116
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1116
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze. Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na pierniczki rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami pierniczki. Wycięte pierniczki układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy, ostudzone pierniczki dekorujemy według swoich upodobań. Smacznego !!!